ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Technical Talk > Navigation, Audio, Bluetooth, Stereo, Electronics Talk
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-22-2010, 06:35 PM   #1
Car_Girl
Private First Class
Car_Girl's Avatar
United_States
7
Rep
132
Posts

Drives: 2013 BMW X5 xDrive 5.0i
Join Date: Sep 2009
Location: SE MI

iTrader: (0)

Noticeable sound diff 06 vs 07 Carver Systems

I have a question regarding the 2006 M Roadster vs. the 2007 M Roadster and what changes might have been made between the two models.

I owned a 2006 and it was by far a better sounding system than the 2007 model I now own. I'd like to know if there's a way for me to acquire the right parts to restore the system to the 2006 performance level.

There seems to be something drastically different in the high frequency performance - the 07 is much 'brighter' in sound quality so songs with high frequency content have a tendency to be too bright no matter what I make the DSP Equalization settings. Too much fiddling with the settings and the sound turns muddy.

I'm almost convinced that the speakers were changed from one model to the next due to some sort of cost reduction activity but I have no proof. Ideas would be nice. I'm thinking of replacing the tweeters to see if I can at least get rid of the annoying high frequency performance. They function normally so it's either the tweeters or the tuning. In any case, it's much better in the 06 model IMHO.
Appreciate 0
      02-23-2010, 04:30 PM   #2
Graham M
I love my Z. Pure sex on wheels.
Graham M's Avatar
Canada
30
Rep
397
Posts

Drives: Is sold, goodbye everyone!
Join Date: Apr 2008
Location: Calgary

iTrader: (0)

If you're looking for a pair of <06 subwoofers for the carver system, let me know as I have a pair I'd be open to selling.
__________________
Appreciate 0
      02-23-2010, 05:52 PM   #3
GP20
Major
Canada
52
Rep
1,257
Posts

Drives: Z4M
Join Date: Jan 2007
Location: Canada

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by Car_Girl View Post

I'm almost convinced that the speakers were changed from one model to the next due to some sort of cost reduction activity but I have no proof.
For whatever is worth, I also noticed that my '04 3.0i with the premium sound system sounded a lot better than my '08 Z4MC with the supposedly same premium sound.
Appreciate 0
      04-22-2010, 10:50 AM   #4
danlauz
Private First Class
Canada
4
Rep
129
Posts

Drives: z4m 2007+x5 2009+330 cic 2003
Join Date: Jan 2007
Location: canada

iTrader: (0)

reply

my 2007 Z4MC sound without navigation was much better than the car I just purshased that has navigation...
Appreciate 0
      04-26-2010, 09:25 PM   #5
Shipkiller
Colonel
Shipkiller's Avatar
United_States
149
Rep
2,138
Posts

Drives: Me
Join Date: Oct 2007
Location: Virginia Beach

iTrader: (3)

Garage List
I think you are correct about the sound system.

My 03 sounds better than my 08. Not much but better.
Appreciate 0
      02-13-2011, 07:36 AM   #6
02fireman
Second Lieutenant
02fireman's Avatar
6
Rep
294
Posts

Drives: Twistys
Join Date: Jun 2008
Location: Central Fl.

iTrader: (0)

I know this is an old thread, but figured I would add to this one instead of starting basically the same one. My 03 definitely sounds 1000% better than my 07 with the same 677 hifi sound . My question to you is about the "ST" in the display. My 07 does not show it on the display, but the 03 does. The 07 also sounds noticably better with the 3.5mm plug (iPod) than the radio. The bass just muffles with the radio, but gets a little better listening to the iPod. I'm pretty sure the radio is fried or the ant. is disconnected somewhere.
Any clues?
PS. The car is going in for final warranty service in 2 days and will be mentioned then.
__________________

Z4M Coupe 6MT Monaco Blue #13/36 ...Keeper...
Z4 3.0 6MT ...Keeper...
2OO2 5MT ...Keeper...
335i 6MT Montego Blue M-Sport (Retired),X535d Vermillion Red/Saddle (Retired)
Appreciate 0
      02-27-2011, 05:40 PM   #7
vicj
First Lieutenant
vicj's Avatar
5
Rep
316
Posts

Drives: '06 M Roadster; 2010 Mini
Join Date: May 2008
Location: Maryland

iTrader: (0)

One more thing to add. Check you're battery. The Carver system uses a LOT of current for the Carver subs. If you're battery is not operating at a high level, there is a DEFINITE drop off in bass and mid-bass performance.

I had to install a new battery yesterday, and was simply STUNNED at the difference.
Appreciate 0
      02-27-2011, 11:24 PM   #8
chaforjohn
Private First Class
6
Rep
108
Posts

Drives: 2006 Black M Coupe
Join Date: Dec 2005
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Send a message via AIM to chaforjohn
ugh, tear it all out, the stock system is absolutely terrible.
Appreciate 0
      02-13-2012, 10:32 PM   #9
Car_Girl
Private First Class
Car_Girl's Avatar
United_States
7
Rep
132
Posts

Drives: 2013 BMW X5 xDrive 5.0i
Join Date: Sep 2009
Location: SE MI

iTrader: (0)

Well, this is a really old thread which I started when I owned a Z4M Roadster. The 2006 system was superb. The 2007 system was degraded in a way that's difficult to describe.

The midrange and tweeter performance was noticeably awful in the 07 compared to the 06. Christina Aguilera jammed in the 06 but I couldn't stand listening to her in the 07.

On the iPod issue, I'm pretty sure you have to check your Sound Settings - an EQ in the iPod can muck up the sound in the system. You have to set the EQ to flat so the car can apply the settings from a clean starting point. Adding an EQ on top of an EQ will result in horrible sounds and yes, I checked on this in my car and it definitely wasn't the problem. It must have been a cost savings in the speakers but I have no facts to back this speculation.

In any case, the Premium system in the 2011 M3 ROCKS so I'm happy again!

Rock on!
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:46 PM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST