ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Roadster and Coupe > General BMW Z4 Forum
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-16-2019, 01:25 AM   #1
jdoublehcubed
Mechanical Engineer
United_States
80
Rep
1,012
Posts

Drives: 2006 Z4MR, Imola Red
Join Date: Jul 2012
Location: Pasadena, CA

iTrader: (1)

Solved: Aux Input Drops out Randomly, plus Bluetooth Adapters

If you have ever tried to use the aux radio input and charge your phone via the dc outlet at the same time, you have probably noticed that the radio will randomly switch to a different input after a few minutes. If you swap back to aux, it will happen again, quicker, and eventually the aux input will disappear from your input options (temporarily) if you keep swapping back.

The problem in this situation is a ground loop:
car ground -> DC outlet -> phone -> aux input -> radio -> car ground

I purchased one of these 1/8" ground loop isolators and installed it, and I can 100% confirm that it fixes the issue:
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

I can also tell you that the reviewers mentioning an audio change are either deaf or have broken radios, because there is no audio change whatsoever.


On another interesting note, this will enable you to use an 1/8" bluetooth adapter. Trying to use a DC outlet -> USB powered bluetooth adapter is generally not possible because you'll get the ground loop situation described above. I own both of these and both work great:

https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

The firefly works in my wife's mini, and can be powered off the near-zero power output usb port that is built in next to the aux jack.
Appreciate 1
XMetal471.00

      08-17-2019, 06:18 AM   #2
kidnees
Registered
2
Rep
3
Posts

Drives: 2005 BMW Z4 3.0i
Join Date: Aug 2019
Location: 08512

iTrader: (0)

I was having this exact same issue after recently installing AUX input in my E85. Thanks for posting this solution!
Appreciate 0
      08-17-2019, 01:14 PM   #3
wdb
dances with roads
wdb's Avatar
United_States
1378
Rep
2,282
Posts

Drives: '07 Z4MC, '07 E93 328i
Join Date: Jul 2015
Location: the perimeter

iTrader: (4)

I have a Tunai Firefly in a couple of my vehicles and really like them.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:15 PM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST