ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Technical Talk > Navigation, Audio, Bluetooth, Stereo, Electronics Talk
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-22-2021, 10:48 AM   #1
jns_e85
Second Lieutenant
jns_e85's Avatar
74
Rep
264
Posts

Drives: '05 X3 2.5i, '06 z4M, '17 M2
Join Date: Feb 2014
Location: Chicago Area

iTrader: (3)

OC3 Mat Coding Not Sticking?

Like several before me, I have been blessed with an occupancy sensor failure that was refused to be covered for replacement by BMW NA (05-2006 production Z4M)....

Emulator did not work for me. It did function as described, BUT it also would drain the battery. So I decided to go the coding route.

I have a computer setup with the NCS/INPA files from Bimmergeeks. I have successfully coded about a half dozen things that have stuck, but it seems coding out the OC3 applicable items using the same process will not stick, and I keep getting a returning 93C3 error code.

Here is the process I have been using trying to get this issue resolved. I have attempted this process starting with OC3 mat still plugged in and starting with it already unplugged, but I still end at the same result.

1. Connect OBD K+DCAN cable to car and verify connection via INPA

2. Close INPA

3. Open NCSexpert

4. Use profile NCSdummy (note this is what revtor changed the former expert profile name to a few years ago with version 4, so it is the correct coding profile)

5. Start

6. Chassis > e85

7. Back to main screen

8. Process ECU > ABG module

9. Read file (CODIERDATEN_LESEN)

10. Open up NCSdummy and load appropriate .TRC file and module (my case its ACSM.08)

11. Set Seat Occupancy Detection (OC3) and GK/OC3/POL to nickt_aktiv

12. Export .MAN file and close NCSdummy

13. Back in NCSexpert, chose SG_CODIEREN and run. Airbag light goes off for a few seconds but returns, even when I unplug OC3 mat when the light is off or after coding is fully done.

14. Shut off car and restart to clear error code. Upon startup, no code until about 20 seconds after start up, then it reappears. Clearing the code does not get rid of it via INPA or using my Foxwell NT510.

When I go back in to check the coding, with OC3 mat unplugged, the car has reverted Seat Occupancy Detection (OC3) and GK/OC3/POL back to aktiv. Is there a step I am missing or what am I doing wrong that is causing the coding modification not to stick?
__________________


2017 M2 - Camber Hubs, MPE, and some other goodies
2006 Z4M - Epic Tune / Eventuri CAI / Euro Headers / Stromung / FA 500 / AS SSK / Arc 8s
2004 Z4 3.0i - Gone, but not forgotten!
Appreciate 0
      07-30-2022, 01:28 PM   #2
jmilt13
Private
jmilt13's Avatar
19
Rep
86
Posts

Drives: 3.0si Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: Indy

iTrader: (0)

Garage List
Bump, anyone figure this out?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:28 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST