ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Technical Talk > Navigation, Audio, Bluetooth, Stereo, Electronics Talk
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-18-2012, 06:35 PM   #1
mike519
Captain
 
mike519's Avatar
 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

Posts: 703
iTrader: (0)

iPhone won't connect via bluetooth

OK, I have been searching for the answer all night. I have an iPhone 4s and am trying to pair it with my 2006 Z4 M Roadster with the mk4 Nav but no luck. Here is what I have tried (numerous times)...

As per the manual, key in 1 position (have also tried 2) and the Telephone screen on the nav display says "searching". It comes up on the iPhone (BMW123456 or whatever) so the phone is seeing the car. I click it and enter the PK code (from the card supplied). I immediately get an error that says to make sure the car is in pair mode and that I have the right PIN. Obviously the car can be seen by the phone or it wouldn't show up. As an aside, as soon as I turn the ignition off and take the key out, the BMW123456 disappears from the phone so I KNOW the phone sees the car.

I tried resetting network connections on the phone and even tried my wife's iPhone, all to no avail. I am therefore convinced that the car is not allowing itself to be paired.

I have read some steps for other BMWs and head units that talk about holding the R/T button or various other methods but none of them are mentioned in the manual that I have. As a foot note, my phone paired just fine with my old 2008 Z4 3.0i.

Can someone help me here? I am at a loss.

Thanks
mike519 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-18-2012, 07:11 PM   #2
WestCDA
Second Lieutenant
 
Drives: 2006 Z4R 3.0si
Join Date: May 2011
Location: Calgary, Alberta

Posts: 239
iTrader: (0)

I'd double check that PK code - possibly the code stored in the TCU doesn't match what you have on the card. You can either do that through software or get it from the label on the TCU, but reading from the TCU directly would be the best bet - if there's a mismatch the label would be suspect as well.
WestCDA is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-18-2012, 09:11 PM   #3
papaz4m
Colonel Retired (Consultant/PM)
 
papaz4m's Avatar
 
Drives: Imola Red 2006 Z4 M Roadster
Join Date: May 2012
Location: Ashburn, VA

Posts: 24
iTrader: (0)

Can be very frustrating, I know. Try this. Worked for me. Got it from
michaelw9 on bimmerfest

1) Turn car on but not the engine on (position doesn't matter)
2) Press the R/T button just once
3) Radio says "Activate (pause) Phone (pause) Activate (pause) Phone" ...
4) Go to your phone, Do search for new device
5) Phone will find BMW##### (last 5 = last 5 of VIN)
6) Pair, follow directions for your phone, etc

The radio will never ever say "Bluetooth Pairing" as the manual tells you it will. You don't have to hold anything for any number of seconds.
papaz4m is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-18-2012, 10:14 PM   #4
mike519
Captain
 
mike519's Avatar
 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

Posts: 703
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by papaz4m View Post
Can be very frustrating, I know. Try this. Worked for me. Got it from
michaelw9 on bimmerfest

1) Turn car on but not the engine on (position doesn't matter)
2) Press the R/T button just once
3) Radio says "Activate (pause) Phone (pause) Activate (pause) Phone" ...
4) Go to your phone, Do search for new device
5) Phone will find BMW##### (last 5 = last 5 of VIN)
6) Pair, follow directions for your phone, etc

The radio will never ever say "Bluetooth Pairing" as the manual tells you it will. You don't have to hold anything for any number of seconds.
Thanks for the tip, though it didn't work for me. Not sure if the BT on the nav based systems are different but I didn't have any flashing Activate-Phone.

In terms of the PK code, I will pull the back carpet and look tomorrow, though since I do have the original card, I can't see how it could be different but its worth a look.
mike519 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-18-2012, 11:58 PM   #5
elerner61
Captain
 
elerner61's Avatar
 
Drives: '07 Z4M Roadster
Join Date: May 2011
Location: Mount Kisco, NY

Posts: 609
iTrader: (0)

I believe I've read in some BMW coding forums that it is possible to change the PK code. If you read the code off of the TCU and it matches what you have been using perhaps the previous user changed the code (just a wild ass guess, in case you can't solve this). A dealer or someone with BMW coding software could check the code for you
elerner61 is offline  
0
Reply With Quote
      11-19-2012, 06:50 PM   #6
mike519
Captain
 
mike519's Avatar
 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

Posts: 703
iTrader: (0)

Solved it!

Good tip elerner61...I guess this teaches us never to believe the info provided...

The programming card that was in with the manual when I got the car said the pk was 0042. Why would that be wrong??? I took elerner61's advice and got in behind tonight, though didn't feel like taking the battery out to get the carpet all the way up (this was WAY easier on the 3.0i with the battery down below). I would have had to get the carpet all the way up to get at the top bolt on the bluetooth module bracket so I just took off the two lower ones and was able to move the housing out enough to get a mirror and light behind. What did I find??? pk:0304. Bastards........

I knew something was fishy when I went to loosen the two plastic "bolts" that hold the left side of the back carpet together with the side piece and found them missing. Someone has been back there before!

Anyway, all works fine now. Coincedentally, this pk code is the same as my 3.0i's was. I wonder if there is a limited number of pk's that they use.
mike519 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-19-2012, 07:01 PM   #7
inTgr8r
Major General
 
inTgr8r's Avatar
 
Drives: 07 M Coupe
Join Date: Mar 2006
Location: Toronto

Posts: 8,008
iTrader: (7)

Mystery solved.



Did you ask for a manual with the car.
Maybe they lifted it out of another Z4 fo you.
__________________
Alpinweiss '07 M Coupe •DKF Section1•RPi GT exhaust•Fabspeed Headers•VRS Hyper-Narrow rear wing•Autosolutions SSK•APR splitter•Tekarbon headlights•StrongStrut STB•KW Clubsport•H&R ARBs c/w Turner Adj Links•Poly FCAB/RTAB•Volk Racing G2•Direzza ZII•Stoptech BBK•Vibra-Tech mtr mounts•
inTgr8r is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-19-2012, 07:23 PM   #8
mike519
Captain
 
mike519's Avatar
 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

Posts: 703
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by inTgr8r View Post
Mystery solved.



Did you ask for a manual with the car.
Maybe they lifted it out of another Z4 fo you.
Its strange...I bought it from a Toyota used dealership (though they own a BMW dealership as well) but I didn't ask for any manuals...they were in the trunk the first time I saw the car. Maybe there had been a TCU issue at some point and it was replaced...who knows.
mike519 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 04:29 PM   #9
Huz-Z
Colonel
 
Huz-Z's Avatar
 
Drives: BMW Z4 3.0si Montego Blue
Join Date: Aug 2009
Location: Canada

Posts: 2,193
iTrader: (0)

I can see the problem. You blinked and the numbers changed.



__________________
Huz-Z


BMW Z4 3.0si Roadster. Montego Blue Metallic. Power M Seats w Memory. M Sport Wheel. Premium and Sport Package, Xenon.
Huz-Z is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 04:56 PM   #10
Finnegan
Major General
 
Finnegan's Avatar
 
Drives: Sapphire Black/Black Z4Mc
Join Date: Oct 2008
Location: At the track..or wishing I were at the track

Posts: 6,439
iTrader: (17)

The problem here is that you're trying to use Dalek tech with BMW tech. That's not a good idea. It might result in the Bluetooth module or the ECU being exterminated.

J/K. Good luck. A scanner like PA Soft or Bav Tech would allow you to read the actual Bluetooth code (if you have access to one), and even reset it.

On a side note, I can pair mine Iphone, and get it to dial, but I think the microphone is kaput as I can hear folks answer but they can't hear me. (But I have such little use of the phone in the Z4 that I'm too lazy to fix it.)
Finnegan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 08:58 PM   #11
mike519
Captain
 
mike519's Avatar
 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

Posts: 703
iTrader: (0)

Still bummed I can't get DONTBLNK as a personalized plate. Think I will be going with TIM3LORD
mike519 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 09:30 PM   #12
Finnegan
Major General
 
Finnegan's Avatar
 
Drives: Sapphire Black/Black Z4Mc
Join Date: Oct 2008
Location: At the track..or wishing I were at the track

Posts: 6,439
iTrader: (17)

Quote:
Originally Posted by mike519 View Post
Still bummed I can't get DONTBLNK as a personalized plate. Think I will be going with TIM3LORD
Someone grabbed that one already? Second choice ain't bad either!
Finnegan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-07-2012, 08:11 AM   #13
Huz-Z
Colonel
 
Huz-Z's Avatar
 
Drives: BMW Z4 3.0si Montego Blue
Join Date: Aug 2009
Location: Canada

Posts: 2,193
iTrader: (0)

Hmmm.

E85TARDIS?

TARDIS01
__________________
Huz-Z


BMW Z4 3.0si Roadster. Montego Blue Metallic. Power M Seats w Memory. M Sport Wheel. Premium and Sport Package, Xenon.
Huz-Z is offline   Canada
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 03:22 PM   #14
z4brownderby
New Member
 
Drives: 05 z4 3.0
Join Date: Nov 2012
Location: jupiter

Posts: 5
iTrader: (0)

My 05 Z4 Bluetooth worked fine untill a few months ago. Now with the same phone the Bluetooth has stopped working. Any ideas ??
Z4brownderby
z4brownderby is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 07:29 PM   #15
mike519
Captain
 
mike519's Avatar
 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

Posts: 703
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by z4brownderby View Post
My 05 Z4 Bluetooth worked fine untill a few months ago. Now with the same phone the Bluetooth has stopped working. Any ideas ??
Z4brownderby
Did you update the OS? Can't get it to reconnect? What exactly is it not doing?
mike519 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 03:14 PM   #16
elerner61
Captain
 
elerner61's Avatar
 
Drives: '07 Z4M Roadster
Join Date: May 2011
Location: Mount Kisco, NY

Posts: 609
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mike519 View Post
Did you update the OS? Can't get it to reconnect? What exactly is it not doing?
+1. You may also want to try and pair another phone just to see if that's possible. If a second phone does pair then you know the car technology is ok. You can then try and pair your iPhone all over again (may have to delete it first)
elerner61 is offline  
0
Reply With Quote
      02-07-2013, 05:00 PM   #17
RichardTS
Second Lieutenant
 
RichardTS's Avatar
 
Drives: 335i E92 & Z4 M
Join Date: Oct 2007
Location: New Orleans

Posts: 238
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by elerner61 View Post
+1. You may also want to try and pair another phone just to see if that's possible. If a second phone does pair then you know the car technology is ok. You can then try and pair your iPhone all over again (may have to delete it first)
On the odd occasion I have had to hold my iPhone 4s virtually against the dash in discover mode. I have noticed that sometimes BT devices have to be real close together to pair the first time. Put the phone right next to the dash in the radio area - this is what finally worked for me.
RichardTS is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:08 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST