ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Roadster and Coupe > General BMW Z4 Forum
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-04-2012, 11:59 AM   #1
Urluz3n
Lackey
 
Drives: 07 BMW M Coupe
Join Date: Oct 2012
Location: Florida

Posts: 180
iTrader: (0)

Intake Troubles

I installed a new intake on my ZM4Coupe. It is a Zamota intake very similar to the GruppeM intake. There isn't much to it. There is the carbon fiber horn shaped intake, conical shaped filter and an aluminum sleeve that the MAF is installed into. It all ties together. The problem is when it is installed the engine hesitates and surges during acceleration. I have tried to adjust the angle of the MAF, I have cleaned the MAF several times, I have cleaned the filter very well. Someone told me just to keep driving it to see if the competer will adjust to it. I am out of ideas. Any help will be appreciated.
Urluz3n is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2012, 02:55 PM   #2
IN10SS
Enlisted Member
 
Drives: 2007 Z4M Roadster
Join Date: Sep 2012
Location: Jamestown, NC USA

Posts: 42
iTrader: (0)

I'm not an expert around here, but I've installed 10+ intakes on cars that come to live with us. If it's not setting any codes, just drive it awhile. Won't hurt to check for any leaks though. Congrats on your new intake!
IN10SS is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2012, 06:45 PM   #3
Urluz3n
Lackey
 
Drives: 07 BMW M Coupe
Join Date: Oct 2012
Location: Florida

Posts: 180
iTrader: (0)

Well the engine kicked out a CEL code this afternoon. I have checked the entire system. There are no air leaks behind the MAF. Is there any way that there is too much air entering the system?
The code is P1424
Urluz3n is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2012, 08:20 PM   #4
Alexander
Mad tyte EuR0 style boooi <--- Joke
 
Alexander's Avatar
 
Drives: E30, E85, MKVI
Join Date: Nov 2009
Location: Deal's Gap

Posts: 2,472
iTrader: (0)

Is the MAF on top?

Aka vertical?
Alexander is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2012, 09:06 PM   #5
Urluz3n
Lackey
 
Drives: 07 BMW M Coupe
Join Date: Oct 2012
Location: Florida

Posts: 180
iTrader: (0)

Initially I had the MAF in a 3 o'clock position now it is in a 12 o'clock position. It still has the same result hesitation/ surging during hard acceleration.
Urluz3n is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2012, 09:16 PM   #6
IN10SS
Enlisted Member
 
Drives: 2007 Z4M Roadster
Join Date: Sep 2012
Location: Jamestown, NC USA

Posts: 42
iTrader: (0)

Do you have a way to reset it and try again? It may have detected a leak while you were adjusting things.
IN10SS is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2012, 09:28 PM   #7
Urluz3n
Lackey
 
Drives: 07 BMW M Coupe
Join Date: Oct 2012
Location: Florida

Posts: 180
iTrader: (0)

The adjustments where done with with the engine off and the CEL didn't happen until after 30 min of driving
Urluz3n is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-05-2012, 07:08 AM   #8
ncnmra
Private First Class
 
ncnmra's Avatar
 
Drives: 2006 M Roadster
Join Date: Jul 2012
Location: Canada

Posts: 156
iTrader: (0)

This may be a stupid suggestion, but are you sure the MAF is facing the right way? I had an Altima and many people that installed the intake accidentally put the MAF in backwards, and it would do exactly what you described. In that case it was pretty easy to accidentally reverse it. Not sure about the Simota, but on the AFE the screw holes for the MAF were offset IIRC to help with proper alignment. Just a suggestion.
ncnmra is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-05-2012, 07:35 AM   #9
kennyfrc
First Lieutenant
 
kennyfrc's Avatar
 
Drives: 2008 Z4MC
Join Date: Aug 2010
Location: ATL GA

Posts: 351
iTrader: (1)

OEM Intake FTW!
__________________
Toy: 2008 Silver Z4MC 300WHP/241TQ

Mods: OEM Euro Headers, RPI Scoop

Daily: 2010 Tacoma Double Cab
kennyfrc is offline  
0
Reply With Quote
      11-05-2012, 04:47 PM   #10
Urluz3n
Lackey
 
Drives: 07 BMW M Coupe
Join Date: Oct 2012
Location: Florida

Posts: 180
iTrader: (0)

MAF Will only go in one way, and yes I checked it.
Urluz3n is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:59 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST