ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Technical Talk > Engine, Exhaust, Drivetrain Modifications
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-04-2013, 03:41 AM   #375
johanness
Banned
 
Drives: 2008 Z4MC
Join Date: Aug 2010
Location: Seattle, Vancouver

Posts: 1,741
iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Sal@Evolve
Quote:
Originally Posted by johanness View Post
3 Evolve tunes. 3 running too rich. Looks like Evolve didn't get it right. Can't compare tuning an E46 to these cars in any way
If there is a problem with these tunes then we will fix this.

I am looking at these cases and going to study the DRF files.

There is a massive inconsistency between the tuning we have been doing for a long time on these DME's in the USA and now.

It doesn't matter what it takes, will find the issue.

There are far more maps in the MSS70 than the MSS54 with respect to ignition timing vs temperature and vans timing vs temperature.

If the temperature remains too cool a different vanos profile is taken.

What's interesting is that the fuelling is changing so much pre and post tune where the fuelling has not been changed that much!

Rest assured, already working on this. We will find the issue with these cases first and if a small issue is found then everyone will be updated.

Still waiting for an update on this (3 months?)
johanness is offline  
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 05:57 AM   #376
inTgr8r
Major General
 
inTgr8r's Avatar
 
Drives: 07 M Coupe
Join Date: Mar 2006
Location: Toronto

Posts: 7,859
iTrader: (7)

Which probably means they didn't figure it out.
__________________
Alpinweiss '07 M Coupe •DKF Section1•Eisenmann Sport-Ceramic Black•Fabspeed Headers•VRS Hyper-Narrow rear wing•Autosolutions SSK•APR splitter•Tekarbon headlights•StrongStrut STB•KW Clubsport•H&R ARBs c/w Turner Adj Links•Poly FCAB/RTAB•Volk Racing G2•Direzza ZII•Stoptech BBK•Vibra-Tech mtr mounts•
inTgr8r is offline   Canada
0
Reply With Quote
      03-05-2013, 08:52 PM   #377
davesz4mc
Second Lieutenant
 
Drives: 2007 z4mc
Join Date: Feb 2012
Location: San Antonio, Tx

Posts: 269
iTrader: (0)

They need to get on it then...
__________________
2007 Z4MC, 1" drop H&R Springs, Evolve Tunning, Headers, K&N Filter, RPI scoop, Red top high energy coils, UUC Red Poly mounts (none bolt-through), UUC Lightweight Flywheel with Organic Clutch and a custom exhaust with just one AeroTurbine muffler.
davesz4mc is offline  
0
Reply With Quote
      03-05-2013, 09:11 PM   #378
Jumbosock
Captain
 
Jumbosock's Avatar
 
Drives: 2007 M coupe
Join Date: Apr 2011
Location: San Diego

Posts: 760
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sixspeed View Post
Interestingly I spoke to Evolve today about some map work, and have offered them to have my Z4M for as long as needed to play about with a tune. If that means they can get the development of this box out of that, then that's fine by me. I just need the car back before the end of March, but that's 4-5 weeks of development time for fitting etc.

Speaking with Sal tomorrow, so will mention this then.
From the intake thread it looks like they are at least gonna have a Z4M on site to play with.
__________________

CSL headers*Euro cats*Arqray exhaust*DKF hangers*Evolve Tune*Genuine CSL rims*10mm Macht Schnell front spacers*modified Hamann bumper*Tekarbon 2X2 CF spoiler*Turner CF grills*AS SSK*KWV3*OEM Strut bar*Rogue RSM*Polyurethane anti-roll bar bushings*Deka ETX30L battery*Nav Video module*front & rear cameras*Ipod module*stubby antenna*R-Dash LED license lights*LED Ziza interior lights
Jumbosock is offline  
0
Reply With Quote
      03-11-2013, 08:49 PM   #379
bmwschnell
Private
 
bmwschnell's Avatar
 
Drives: '07 Z4M coupe; '13 VW GTI
Join Date: Mar 2013
Location: Ohio

Posts: 56
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by johanness View Post
Still waiting for an update on this (3 months?)
Any update on this?
bmwschnell is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 12:37 AM   #380
beta
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2006 M Roadster
Join Date: Mar 2011
Location: CA

Posts: 1,655
iTrader: (2)

I finally got my car dynoed. I expected to be making more power, so I'm disappointed.

Next step for me is to re-flash stock firmware (except euro version of the software instead of US), send that file over to Evolve. Then go dyno the stock firmware, flash and dyno again to verify a gain.

The only reason I can think of for the lower than expected output is that I'm due for a valve adjustment. Could this cause the power I'm seeing? I'll make sure to get that done before the next dyno as well.

This dyno gives results about 10% lower than the most common dynos, so multiply by 1.1 to get a more standard number and 1.25 to get a rough crank number. I got 250. I was expecting at least 10-15hp more.

What do you guys think?

__________________
beta is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 03:46 AM   #381
mfanatic325
///M-fanatic
 
mfanatic325's Avatar
 
Drives: '07 Z4MC, '04 325Ci
Join Date: Oct 2007
Location: Cupertino, CA.

Posts: 3,650
iTrader: (20)

Garage List
Send a message via AIM to mfanatic325
I'm honestly not sure why that dyno read so low. I understand that dyno-to-dyno differences in peak output #s are not exactly apples-to-apples comparisons, but there should be at least a ballpark range for stock or otherwise-modified.
I honestly think your car should be putting out like 280rwhp and 240rwtq at least. Perhaps the AWD dyno had something to do with it? I'm not particularly sure. I do know that Gernard used the same dyno as I did, under same operator and gear runs, so I'd take a look at those for comparison?
__________________
VF570 S/C|TIAL BOV|SetRabCooler|Brembo GT 6/4|TE37s|NT05s|3.91 Gearing|TCK D/A|RPi Induction|SS Race Mufflers/X-pipe|JVT Headers|AS SSK|VibraTechnics Mounts|Sparco Pro2000/6pt.Harness|MS FloorMounts|SE Custom Harness Bar|Tekarbon Angels|M-Tech Pedals|OE Strut Bar|RE RSMs|8000K D2S|CDV DEL|CF Roof Wrap|MB Grills|UUC TrannyMounts/ClutchStop|V1 Mount|P3C Gauge
mfanatic325 is offline   Taiwan
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 08:56 AM   #382
tikamak
Captain
 
Drives: 2006 Z4M Roadster TiAG/black
Join Date: Jun 2011
Location: Beirut

Posts: 774
iTrader: (0)

mmm, beta? have you let your car adapt for 200 miles before going to the dyno?
You also need the uncorrected data.

This is making me wonder if i should go dyno my car before installing the ESS supercharger because when the supercharger is installed i won't be of any help to you NA guys.
tikamak is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 12:38 PM   #383
beta
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2006 M Roadster
Join Date: Mar 2011
Location: CA

Posts: 1,655
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by mfanatic325 View Post
I'm honestly not sure why that dyno read so low. I understand that dyno-to-dyno differences in peak output #s are not exactly apples-to-apples comparisons, but there should be at least a ballpark range for stock or otherwise-modified.
I honestly think your car should be putting out like 280rwhp and 240rwtq at least. Perhaps the AWD dyno had something to do with it? I'm not particularly sure. I do know that Gernard used the same dyno as I did, under same operator and gear runs, so I'd take a look at those for comparison?
That's what I did last night, I looked at gernard's dyno and he's reading about 10hp higher at any point in the curve. He does have a gruppe M intake and his custom exhaust, but no headers! So I should have at least his numbers.

I'm going to see if I can get any other dynos of S54 owners on that same dyno.
__________________
beta is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 12:57 PM   #384
tikamak
Captain
 
Drives: 2006 Z4M Roadster TiAG/black
Join Date: Jun 2011
Location: Beirut

Posts: 774
iTrader: (0)

Anyone still having O2 and EGT codes? I am still having EGT and O2 codes after removing my cats completely and salman@evolve is still looking into the problem.

The car feels strong like before but this is making me wonder if this feeling is the throttle remapping, i don't know if i have time to get a dyno with the tune and dyno without the tune before installing the ESS supercharger VT2-500.

How many cars have reported power gains so far and how many reported O2 and EGT issues with decatted systems or EURO headers?
tikamak is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 01:10 PM   #385
marinb
First Lieutenant
 
marinb's Avatar
 
Drives: 2009 X5 35d
Join Date: Jan 2011
Location: Cupertino, CA

Posts: 329
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by tikamak View Post
Anyone still having O2 and EGT codes? I am still having EGT and O2 codes after removing my cats completely and salman@evolve is still looking into the problem.

The car feels strong like before but this is making me wonder if this feeling is the throttle remapping, i don't know if i have time to get a dyno with the tune and dyno without the tune before installing the ESS supercharger VT2-500.

How many cars have reported power gains so far and how many reported O2 and EGT issues with decatted systems or EURO headers?
Do you have a CEL because it's throwing codes? Or are you talking about the readiness monitors not ready for O2 and EGT?

I don't have any codes, Sal fixed that. But my car is showing O2 and EGT not ready, I was told to do a drive cycle (but I haven't gotten around to it yet ... because it's a pain in the ass).
marinb is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 01:19 PM   #386
tikamak
Captain
 
Drives: 2006 Z4M Roadster TiAG/black
Join Date: Jun 2011
Location: Beirut

Posts: 774
iTrader: (0)

I still am having a CEL and when clearing it, it will come back after the first drive cycle.

I have told salman several times about it and he told me that he's looking for the reason why the CEL is still showing rather than just turning it off (quote).

This is my state since 3 months, I still have some patience in me because when i install the supercharger soon, it will have the ESS supercharger tune.
tikamak is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 01:28 PM   #387
TNZ4MC
Enlisted Member
 
Drives: 2006 Z4M coupe
Join Date: Jul 2011
Location: Nashville

Posts: 38
iTrader: (1)

I am having issues with my readiness monitors not resetting. I do not have a cel and no codes show up when checked. I have had a couple of times when my battery died which reset the monitors but I have since driven the car 300 miles after getting a new battery. My setup is evolve tune with euro headers and euro S-pipe with all sensors hooked up accordingly. Any thoughts?
TNZ4MC is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 02:05 PM   #388
marinb
First Lieutenant
 
marinb's Avatar
 
Drives: 2009 X5 35d
Join Date: Jan 2011
Location: Cupertino, CA

Posts: 329
iTrader: (4)

It can take a while with normal driving for readiness to reset. If you want to speed up that process then Evolve will tell you to do a drive cycle, here is the link they sent me:
http://www.m5board.com/vbulletin/att...-procedure.pdf

I haven't done it yet so I can't confirm if it works or not.

Last edited by marinb; 03-15-2013 at 02:12 PM.
marinb is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 03:50 PM   #389
beta
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2006 M Roadster
Join Date: Mar 2011
Location: CA

Posts: 1,655
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by tikamak View Post
How many cars have reported power gains so far and how many reported O2 and EGT issues with decatted systems or EURO headers?
I get occasional EGT plausibility, but AFAIK that's normal because the DME is expecting the EGT to be in the US location. This is one of the reasons I want to flash euro DME software on there.

Haven't had any issues with O2s and I just got smogged. Just not overwhelmed with the power I'm making. But I still don't know how much of that is due to tune or valve adjustment pending.

I guess I'll find out when I re-dyno.
__________________
beta is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 04:23 PM   #390
marinb
First Lieutenant
 
marinb's Avatar
 
Drives: 2009 X5 35d
Join Date: Jan 2011
Location: Cupertino, CA

Posts: 329
iTrader: (4)

We should do a dyno day together to compare tunes, plus get someone with a stock Z4M to baseline the dyno.
marinb is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 04:47 PM   #391
beta
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2006 M Roadster
Join Date: Mar 2011
Location: CA

Posts: 1,655
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by marinb View Post
We should do a dyno day together to compare tunes, plus get someone with a stock Z4M to baseline the dyno.
I'm down for that. If we can get 3-5 from the bay area we can get good rates and really comparable numbers.
__________________
beta is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 07:47 PM   #392
mfanatic325
///M-fanatic
 
mfanatic325's Avatar
 
Drives: '07 Z4MC, '04 325Ci
Join Date: Oct 2007
Location: Cupertino, CA.

Posts: 3,650
iTrader: (20)

Garage List
Send a message via AIM to mfanatic325
Quote:
Originally Posted by beta View Post
I'm down for that. If we can get 3-5 from the bay area we can get good rates and really comparable numbers.
That's why I ran those dyno days while back lol, but not all the tunes were out back then unfortunately. You guys should've gotten baseline during that time though!
__________________
VF570 S/C|TIAL BOV|SetRabCooler|Brembo GT 6/4|TE37s|NT05s|3.91 Gearing|TCK D/A|RPi Induction|SS Race Mufflers/X-pipe|JVT Headers|AS SSK|VibraTechnics Mounts|Sparco Pro2000/6pt.Harness|MS FloorMounts|SE Custom Harness Bar|Tekarbon Angels|M-Tech Pedals|OE Strut Bar|RE RSMs|8000K D2S|CDV DEL|CF Roof Wrap|MB Grills|UUC TrannyMounts/ClutchStop|V1 Mount|P3C Gauge
mfanatic325 is offline   Taiwan
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 10:02 PM   #393
kennyfrc
First Lieutenant
 
kennyfrc's Avatar
 
Drives: 2008 Z4MC
Join Date: Aug 2010
Location: ATL GA

Posts: 351
iTrader: (1)

Question: How much more evidence is needed to prove what seems, at least to me, obvious?
__________________
Toy: 2008 Silver Z4MC 300WHP/241TQ

Mods: OEM Euro Headers, RPI Scoop

Daily: 2010 Tacoma Double Cab
kennyfrc is offline  
0
Reply With Quote
      03-16-2013, 12:25 AM   #394
gferil
Captain
 
gferil's Avatar
 
Drives: 06 Z4MC
Join Date: Dec 2010
Location: San Francisco, CA

Posts: 736
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by kennyfrc View Post
Question: How much more evidence is needed to prove what seems, at least to me, obvious?
I should knock on wood, but I seem to be one of the people that got lucky...went to the same place to get dynoed each time, but I have a thread that shows stock dyno, dyno with intake and exhaust, and then dyno with Evolve tune, intake, and exhaust...and the dyno with the tune was by far the best, and the tune really did it's job to smooth out the power and give some decent gains overall...

Like I said though, I should keep my mouth shut...cause I feel like I'm one of the few with a tune that is running OEM headers, so I wonder if that has anything to do with it. I plan on getting my EU headers installed in a few months though, so I'll do another dyno run at the same place again to see what happens.

Maybe during that next dyno run we can get the locals with the tune to all do them at the same time. I know RobMcoupe is running EU headers with a tune and he told me that his car pulls like crazy since he had the tune installed, so I'd be interested to see what numbers he is putting down.
gferil is offline  
0
Reply With Quote
      03-16-2013, 12:33 AM   #395
RobMCoupe
Captain
 
RobMCoupe's Avatar
 
Drives: 2007 Z4 M Coupe
Join Date: Feb 2010
Location: Bay Area

Posts: 692
iTrader: (4)

I'll see if I have time in a few weeks to dyno my car. A group dyno sounds good.
RobMCoupe is offline  
0
Reply With Quote
      03-16-2013, 01:45 AM   #396
johanness
Banned
 
Drives: 2008 Z4MC
Join Date: Aug 2010
Location: Seattle, Vancouver

Posts: 1,741
iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by tikamak View Post
I still am having a CEL and when clearing it, it will come back after the first drive cycle.

I have told salman several times about it and he told me that he's looking for the reason why the CEL is still showing rather than just turning it off (quote).

This is my state since 3 months, I still have some patience in me because when i install the supercharger soon, it will have the ESS supercharger tune.
I thought you were Evolve all the way?

Quote:
Originally Posted by tikamak View Post
Wait till you try an evolve tune with euro headers, salman @ evolve is a genius.
After a few chats, i do not trust any other tuner, i will have him tune my ESS vt2-500.
The problems you are all having are NOT indicative of a Euro header install. When done correctly there should be no CEL, no 'readiness' fault, and no other issues (except a huge grin across your face).

ESS pioneered this tech for our cars (specifically), and their tune is flawless.
johanness is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:59 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST