ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Roadster and Coupe > General BMW Z4 Forum
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-22-2013, 07:07 PM   #1
E85fan
Enlisted Member
1
Rep
39
Posts

 
Drives: 2004 Titanium Silver Z4
Join Date: Jan 2013
Location: Vancouver

iTrader: (1)

Convertible roof problem

Hey guys,

I've run into a bit of a problem. Whenever I put the top down on my car the red light beside the open roof switch flashes. I have tried searching online and it seems to be a common problem but I haven't been able to fix it. I have tried holding down the switch until the windows roll back up after the light goes off but after about a few minutes of driving the light starts flashing again. When I stop the car and hold down the switch again I can hear the motor running and visibly see the top going down about 1 mm. After this the light will stay off until I hit a light bump on the road and then the light starts flashing again The switches are operating fine and I'm able to put the top up and down its just that the light is getting to be really annoying.
If anyone has any idea how to fix this or reset the roof or anything please do let me know.

Thanks guys
Appreciate 0
      03-22-2013, 07:13 PM   #2
3point0
Lieutenant
3point0's Avatar
Canada
5
Rep
410
Posts

 
Drives: 2005 z4 3.0
Join Date: Jun 2012
Location: Vancouver

iTrader: (2)

Garage List
2006 Audi S4 Avant  [0.00]
2005 BMW Z4  [2.75]
Don't have a sensible solution for you, but a dot cut out of a bit of black electrical tape, might alleviate the annoyance factor with the light until you can figure out the actual issue. Sounds like a latch might not be engaging and the roof is getting pulled up as you drive around.
Still with the weather we're supposed to get this weekend, the black tape will allow you to enjoy the roof being down without the flashing getting to you too much.
__________________

2005 Z4 3.0 steptronic | TiSilver on Black | sport & premium package | 108s | Msport seats | wind deflector
OMP strut bar | blacked out emblems | de-french-fried | sound gen | DIY aux input | custom speedo logos | stubby antenna | polished exhaust tips
Appreciate 0
      03-22-2013, 08:26 PM   #3
mike519
Captain
mike519's Avatar
Canada
9
Rep
703
Posts

 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

iTrader: (0)

Might be the microswitch at the front of the trunk. When you look forward in the trunk you can see a black switch with a silver tab (the switch). It might be defective or just needs the tab bent out a little.

I have heard of folks disconnecting the switch altogether to see if it fixes the problem. Not sure of this though so do a search.
Appreciate 0
      03-23-2013, 01:23 AM   #4
Clearancediver
Private
1
Rep
76
Posts

 
Drives: 2004 Z4
Join Date: Oct 2012
Location: Victoria, BC Canada

iTrader: (0)

Have that problem with my top as well. The flashing red light is indicating that its not fully retracted and latched down. My motor hydraulic unit isn't retracting the top down enough at times that the micro switch functions with the latch that engages to keep it down. Sometimes pushing the down button again seems to cure it, but I did find that pushing down manually "engaged" the latch with a definite click... Solving my problem. I'm going to replace my motor this fall either using Shipkillers DIY instructions or paying my Indy shop to do it....as I have retraction issues when first engaging the retraction button.... Sometimes have to "assist" by pushing back gently.

I'd read Shipkillers DIY on this as it fully describes how the repair is done and the Microswitches and latches. http://www.shipkiller.com/Softtop_Main.html
Appreciate 0
      03-23-2013, 08:28 AM   #5
sinbad4
Private
0
Rep
57
Posts

 
Drives: 08 Z4MR
Join Date: Mar 2013
Location: MN

iTrader: (0)

I wonder if you might require more hydraulic fluid. If it was low, or had air in the lines, might allow frame to relax.

Just a thought. I do not know an easy way to check this.
Appreciate 0
      03-23-2013, 08:52 AM   #6
Huz-Z
Colonel
Huz-Z's Avatar
Canada
27
Rep
2,255
Posts

 
Drives: BMW Z4 3.0si Montego Blue
Join Date: Aug 2009
Location: Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 3point0 View Post
Don't have a sensible solution for you, but a dot cut out of a bit of black electrical tape, might alleviate the annoyance factor with the light until you can figure out the actual issue. Sounds like a latch might not be engaging and the roof is getting pulled up as you drive around.
Still with the weather we're supposed to get this weekend, the black tape will allow you to enjoy the roof being down without the flashing getting to you too much.
I agree that it could be a latch issue. You are probably quite fine to drive around town top down, but I would be careful at highway speeds where the wind is sufficiently strong that it could lift the roof from the down position and twist the frame.
__________________
Huz-Z


BMW Z4 3.0si Roadster. Montego Blue Metallic. Power M Seats w Memory. M Sport Wheel. Premium and Sport Package, Xenon.
Appreciate 0
      03-23-2013, 09:34 AM   #7
mike519
Captain
mike519's Avatar
Canada
9
Rep
703
Posts

 
Drives: 2006 Z4MR Sepang
Join Date: Apr 2012
Location: Waterloo, Ontario

iTrader: (0)

It's easy to tell if its the latch...just give it a tug upwards when down and see if it moves.
__________________
2006 Z4M Roadster, Light Sepang on Sepang -
Michelin Pilot Super Sports on Apex EC7s,
Supersprint Race exhaust, CDV delete, clutch stop
Upcoming - Vanos rebuild, Coilovers, SSK
Appreciate 0
      03-24-2013, 03:45 AM   #8
E85fan
Enlisted Member
1
Rep
39
Posts

 
Drives: 2004 Titanium Silver Z4
Join Date: Jan 2013
Location: Vancouver

iTrader: (1)

Thanks everybody for all the suggestions I will try them tomorrow. Hopefully I'm able to resolve it!

If anyone else has any tips please let us know.
Appreciate 0
      03-25-2013, 08:41 PM   #9
E85fan
Enlisted Member
1
Rep
39
Posts

 
Drives: 2004 Titanium Silver Z4
Join Date: Jan 2013
Location: Vancouver

iTrader: (1)

Alright guys, so I got the light again and I pulled over and pushed the top down manually after it was already down until I heard it click. Afterwards, I put the top up turned the car off for a few hours. I then put the top down, took the car on the highway for an hour and didn't get the light!

Hopefully the problem is resolved for good. Thanks everybody for all your advice, if anyone is having a similar problem I suggest they trying pushing the top down manually until you hear a clicking sound after the red light starts flashing.
Appreciate 0
      03-25-2013, 08:49 PM   #10
3point0
Lieutenant
3point0's Avatar
Canada
5
Rep
410
Posts

 
Drives: 2005 z4 3.0
Join Date: Jun 2012
Location: Vancouver

iTrader: (2)

Garage List
2006 Audi S4 Avant  [0.00]
2005 BMW Z4  [2.75]
glad it seems to be resolved.
__________________

2005 Z4 3.0 steptronic | TiSilver on Black | sport & premium package | 108s | Msport seats | wind deflector
OMP strut bar | blacked out emblems | de-french-fried | sound gen | DIY aux input | custom speedo logos | stubby antenna | polished exhaust tips
Appreciate 0
      03-25-2013, 09:02 PM   #11
Shipkiller
Colonel
Shipkiller's Avatar
United_States
31
Rep
2,023
Posts

 
Drives: Me
Join Date: Oct 2007
Location: Virginia Beach

iTrader: (3)

Garage List
More info:

http://www.shipkiller.com/SI%20B%205...ril%202005.pdf

In 2008, BMW decided that lock is no longer necessary.

http://www.shipkiller.com/SI%20B%205...uly%202008.pdf

So don't worry that the top will float up at speed if it is not locked down.
Appreciate 0
      03-28-2013, 12:19 AM   #12
Clearancediver
Private
1
Rep
76
Posts

 
Drives: 2004 Z4
Join Date: Oct 2012
Location: Victoria, BC Canada

iTrader: (0)

Agree that it's not going to float away. Had to laugh after reading the two bulletins as its is obvious BMW got tired of the complaints and "solved" the problem.
Appreciate 0
      03-28-2013, 09:52 AM   #13
E85fan
Enlisted Member
1
Rep
39
Posts

 
Drives: 2004 Titanium Silver Z4
Join Date: Jan 2013
Location: Vancouver

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Shipkiller
More info:

http://www.shipkiller.com/SI%20B%205...ril%202005.pdf

In 2008, BMW decided that lock is no longer necessary.

http://www.shipkiller.com/SI%20B%205...uly%202008.pdf

So don't worry that the top will float up at speed if it is not locked down.
nice thanks
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:35 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST