ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Roadster and Coupe > Z4 DIY (Do It Yourself) Articles
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-15-2013, 03:29 PM   #1
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

Check engine code? Help smh


Fellow ///M guys, my check engine showed up and I did get my coder and got the codes.. It's P2247, P0304 and P0050.. It said I'm having a miss fire (p0304)and some temp issue with the code (P0050). Not sure about the p2247..
If I'm changing the spark plugs co my mileage is 77k miles already should I also change the coil packs? Thank you guys
Appreciate 0
      01-15-2013, 04:23 PM   #2
inTgr8r
Major General
inTgr8r's Avatar
Canada
114
Rep
8,100
Posts

 
Drives: 07 M Coupe
Join Date: Mar 2006
Location: Toronto

iTrader: (7)

You might as well try the plugs first & see what happens.
Although at 77K it wont be long until coils are needed anyway.
__________________
Alpinweiss '07 M Coupe •DKF Section1•RPi GT exhaust•Fabspeed Headers•Autosolutions SSK•APR splitter•Tekarbon headlights•StrongStrut STB•H&R COs + ARBs•Poly FCAB/RTAB•Volk Racing G2•Direzza ZII•Stoptech BBK•Vibra-Tech mtr mounts•
Appreciate 0
      01-15-2013, 09:55 PM   #3
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

Thanks sit.. I'll try to change the spark plugs first and let's see what happened
Appreciate 0
      01-19-2013, 07:44 AM   #4
djlogan33
Private First Class
djlogan33's Avatar
United_States
2
Rep
107
Posts

 
Drives: BMW Z4 M Coupe
Join Date: Jul 2011
Location: Landen/Maineville, Ohio, USA

iTrader: (0)

P0050 code

On my 2007 Z4 M Coupe, I have a “Code P0050 -ho2s Heater Circuit Bank 2 Sensor 1” which I have been told is one of the four oxygen sensors before and after the catalytic converters.
__________________
Currently own: - Z4 ///M Coupe with Black BBS CH-wheels
Previously owned: - Z4 Coupe 3.0si, Z3 ///M Coupe S54, Z3 ///M Coupe S52, ///M6, 635csi, 533i, 323i
Appreciate 0
      01-19-2013, 01:44 PM   #5
Shipkiller
Colonel
Shipkiller's Avatar
United_States
31
Rep
2,023
Posts

 
Drives: Me
Join Date: Oct 2007
Location: Virginia Beach

iTrader: (3)

Garage List
“Code P0050 -ho2s Heater Circuit Bank 2 Sensor 1” tell you EXACTLY which O2 sensor it is.

http://www.shipkiller.com/O2-Sensor_...eshooting.html

In a BMW and most other cars with four (4) O2 sensors, these sensors are labeled. You have 'upstream' sensors, O2 sensors that are between the engine exhaust manifold and the Catalytic Converter(s) . You also have 'downstream' sensors, O2 sensors that are after the Catalytic Converter(s).

On BMW's six cylinder engines, there are two "banks" of cylinders. Bank 1 is cylinders 1-3 and bank 2 is cylinders 4-6.
The upstream O2 sensors are labeled B1S1 and B2S1. Bank1, Sensor1 and Bank2, Sensor 1 respectively. The downstream sensors are B1S2 and B2S2.
Appreciate 0
      01-19-2013, 07:30 PM   #6
mhughett
Captain
8
Rep
615
Posts

 
Drives: 2007 Z4 M Coupe
Join Date: May 2009
Location: Tulsa, Ok

iTrader: (0)

I had to replace both of my upstream sensors over the last few months. Neither is what I would call "easy" to get to. At first I had an error for the bank 2 sensor. I replaced it and everything was fine for about a month. Then I got a code that the bank 1 upstream sensor was "unplugged". I think this just means it's not working. Once I replaced the bank 1 sensor, the car ran so much better. The sensor that was replaced was black as coal and looked like it was plugged up. I can see why it wasn't working properly. Things are great now though.
__________________
2013 Audi TT RS (Tech Pkg, Sport Exhaust, Heated Seats, Sirius)

Retired--2007 Z4 M Coupe (Imola Red/Black, Premium Pkg, Heated Seats, XM, Bimmian stubby antenna, CDV delete, Apex EC-7--Anthracite, Goodyear F1 Asymetric 2.
Appreciate 0
      01-21-2013, 07:19 PM   #7
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

How much are the sensors guy? I just changed my ignition coil and apart plugs on cylinder 4 knowing that it was cylinder 4 from the code P0304.. After I change it nothing has change.. So it's actually the P0050 and P2247.. So are y'all telling me I just need to change my sensors? Ask them and its $180 each sensors.. :/ and my idling is also playing around moving from 700 to 900 rm.. I think my idle control valve needs some cleaning
Appreciate 0
      01-22-2013, 08:50 AM   #8
djlogan33
Private First Class
djlogan33's Avatar
United_States
2
Rep
107
Posts

 
Drives: BMW Z4 M Coupe
Join Date: Jul 2011
Location: Landen/Maineville, Ohio, USA

iTrader: (0)

Question P0050 - Heated Oxygen Sensor (H2OS) Bank 2 Sensor 1

"Check engine light on"

I bought a Heated Oxygen Sensor for Bank 2 Sensor 1..

I read that sometimes water gets inside the heated oxygen sensor, which can cause the fuse to blow.

It said to check the Oxygen Sensor fuse.

I checked the fuses and the card behind the glove box does not specify which fuse would control the Qxygen Sensor.

Does anyone know which fuse controls the Oxygen Sensor?

Thanks
__________________
Currently own: - Z4 ///M Coupe with Black BBS CH-wheels
Previously owned: - Z4 Coupe 3.0si, Z3 ///M Coupe S54, Z3 ///M Coupe S52, ///M6, 635csi, 533i, 323i
Appreciate 0
      01-22-2013, 03:21 PM   #9
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

That's a good point to check the fuse too.. I was actually going to clean my idle control valve and let's see if that would help
Appreciate 0
      01-29-2013, 09:44 AM   #10
Jumbosock
Captain
Jumbosock's Avatar
10
Rep
810
Posts

 
Drives: 2007 M coupe
Join Date: Apr 2011
Location: San Diego

iTrader: (0)

Inside the housing for the DME is a small fuse box. It's the black box on the lower left side of the pic that says 30A, 20A, etc.

__________________

CSL headers*Euro cats*Arqray exhaust*DKF hangers*Evolve Tune*Genuine CSL rims*10mm Macht Schnell front spacers*modified Hamann bumper*Tekarbon 2X2 CF spoiler*Turner CF grills*AS SSK*KWV3*OEM Strut bar*Rogue RSM*Polyurethane anti-roll bar bushings*Deka ETX30L battery*Nav Video module*front & rear cameras*Ipod module*stubby antenna*R-Dash LED license lights*LED Ziza interior lights
Appreciate 0
      02-01-2013, 01:24 PM   #11
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

At jumbo sock.. I saw and open the cover but I can't get that black/fuse container to open.. How do you open it to check if the fuse is good?
Appreciate 0
      02-01-2013, 06:43 PM   #12
Jumbosock
Captain
Jumbosock's Avatar
10
Rep
810
Posts

 
Drives: 2007 M coupe
Join Date: Apr 2011
Location: San Diego

iTrader: (0)

I'll have to go home and check as I can't remember exactly. But if I recall correctly the lid slides to the side a bit before it comes off. I'm thinking maybe slide it towards the driver seat and then up. I'll try to post later.
__________________

CSL headers*Euro cats*Arqray exhaust*DKF hangers*Evolve Tune*Genuine CSL rims*10mm Macht Schnell front spacers*modified Hamann bumper*Tekarbon 2X2 CF spoiler*Turner CF grills*AS SSK*KWV3*OEM Strut bar*Rogue RSM*Polyurethane anti-roll bar bushings*Deka ETX30L battery*Nav Video module*front & rear cameras*Ipod module*stubby antenna*R-Dash LED license lights*LED Ziza interior lights
Appreciate 0
      02-02-2013, 11:15 AM   #13
Jumbosock
Captain
Jumbosock's Avatar
10
Rep
810
Posts

 
Drives: 2007 M coupe
Join Date: Apr 2011
Location: San Diego

iTrader: (0)

Tricky little box:
(This week I've been doing the CSL header/euro cat/AS SSK/Rogue Transmission mounts/last of the engine bracket bolts/CDV delete.... so forgive my nasty dirty fingers)

http://s44.beta.photobucket.com/user...b50b7.mp4.html
__________________

CSL headers*Euro cats*Arqray exhaust*DKF hangers*Evolve Tune*Genuine CSL rims*10mm Macht Schnell front spacers*modified Hamann bumper*Tekarbon 2X2 CF spoiler*Turner CF grills*AS SSK*KWV3*OEM Strut bar*Rogue RSM*Polyurethane anti-roll bar bushings*Deka ETX30L battery*Nav Video module*front & rear cameras*Ipod module*stubby antenna*R-Dash LED license lights*LED Ziza interior lights

Last edited by Jumbosock; 02-02-2013 at 11:26 AM.
Appreciate 0
      02-02-2013, 03:08 PM   #14
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

Thank you sir!! You are the best!! I hope that's all I need to do
Appreciate 0
      04-19-2013, 10:16 AM   #15
bmwschnell
Private
bmwschnell's Avatar
United_States
0
Rep
59
Posts

 
Drives: '07 Z4M coupe; '13 VW GTI
Join Date: Mar 2013
Location: Ohio

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by jehsautosalon View Post
Thank you sir!! You are the best!! I hope that's all I need to do
Did this fix your problem?

I am having similar issues.
Appreciate 0
      04-19-2013, 10:59 PM   #16
JeffchaPz
Second Lieutenant
JeffchaPz's Avatar
4
Rep
245
Posts

 
Drives: 2007 Z4M
Join Date: Sep 2011
Location: Austin, TX

iTrader: (0)

Jehs.... is the car running bad? if not, just clear the code and drive it for 10 miles - if the SES light comes back, then make sure all your O2 cables/wires are clean and not burned. One of mine some how touched the header-cat and burn the plastic exposing the wire causing a short out and made the light come on. You def... want to check those 5 fuses... they are a bit of a pain to get the black box out, but once it comes out the top cover slides to the right and then you can push all the fuses up very easily. If one fuse is burned... the SES will stay one no matter what.

Keep us post it. Good luck.


Jeff.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:46 AM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST