ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Technical Talk > Engine, Exhaust, Drivetrain Modifications
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-21-2012, 03:00 AM   #1
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

Idle suddenly dropping and engine shuts off

Hey my fellow z4 m'ers! My car keeps the idle on 800 to 900 rpm then choke to 500 then dies.. Sometimes it kicks back to 900 but sometimes it just does.. What's wrong?
Appreciate 0
      12-21-2012, 08:01 AM   #2
bignosejim
Second Lieutenant
bignosejim's Avatar
United_States
5
Rep
298
Posts

 
Drives: 2007 IB M Coupe
Join Date: Oct 2011
Location: DFW

iTrader: (0)

Maybe your idle control valve needs cleaning or isn't working properly. Need to see if any codes are stored to know for sure (even with no check engine light). Just a guess, but it would be the first place I would start.
Appreciate 0
      12-21-2012, 09:39 AM   #3
RobMCoupe
Captain
RobMCoupe's Avatar
8
Rep
706
Posts

 
Drives: 2007 Z4 M Coupe
Join Date: Feb 2010
Location: Bay Area

iTrader: (4)

Check this thread.

http://www.z4-forum.com/forum/viewto...adbde&start=15
Appreciate 0
      01-21-2013, 07:26 PM   #4
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)

I am really interested on cleaning my idle control valve but where is it? And what chemical should I use to d it?
Appreciate 0
      01-21-2013, 08:32 PM   #5
antennahead
Captain
antennahead's Avatar
United_States
6
Rep
617
Posts

 
Drives: 2007 Z4MR silver grey
Join Date: Feb 2011
Location: Charleston, South Carolina

iTrader: (0)

Garage List
Weird you just posted this. Same exact thing happened to me last week. Was sitting at the red light waiting for it to turn green, and bam ............ car just shut off like I had turned the ignition off. It cranked back up and no issues since.

John
Appreciate 0
      01-21-2013, 08:33 PM   #6
bignosejim
Second Lieutenant
bignosejim's Avatar
United_States
5
Rep
298
Posts

 
Drives: 2007 IB M Coupe
Join Date: Oct 2011
Location: DFW

iTrader: (0)

Here is the Idle Control Valve:



Here is a thread on M3 Forum about cleaning and symptoms and checking it to see if it's frozen in place.

http://www.m3forum.net/m3forum/showt...+control+valve

Everybody might need some more info to completely help you out. When does it do this? At first start or coming to a stop. Hot engine or cold engine?

The hose clamps that hold that on are crimp clamps and are narrower than your average hose clamp. Keep that in mind.
Appreciate 0
      01-21-2013, 11:59 PM   #7
jehsautosalon
Private
2
Rep
56
Posts

 
Drives: z4 m roadster
Join Date: May 2009
Location: beaumont Texas

iTrader: (0)


I got this link also from YouTube hope it can help everyone who can see this.. Ill be d oing this Tom.. The problem is my car is having a check engine light on and the code it's giving is P0050, P2247 and P0304.. I have changed the spark plug Ang ignition coil on cylinder 4 but it didn't make any change.. If y'all can help me also
Appreciate 0
      01-22-2013, 12:17 AM   #8
aestheticstorm
Captain
aestheticstorm's Avatar
United_States
12
Rep
653
Posts

 
Drives: '08 Z4 M Coupé ...... '09 X5 d
Join Date: Apr 2010
Location: Miami, FL

iTrader: (2)

Common. Run a few bottles of Techron Concentrate through. Alternatively do a few track days... it cleans the injectors spic n' span.
__________________
'08 Z4 ///M Coupé (#1765/1815) — 1 of 68 Sepang Bronze / Black Nappa / Madeira Wood / 1 of 1 this combo
19" Advan RS / AP Racing / Bridgestone RE-11 / Autosolutions / R.E. Diablo / R.E. trans mounts
'09 X5 35dSpace Grey / Saddle Brown
20" Forgestar F14
Appreciate 0
      01-25-2013, 02:54 PM   #9
davesz4mc
Second Lieutenant
4
Rep
274
Posts

 
Drives: 2007 z4mc
Join Date: Feb 2012
Location: San Antonio, Tx

iTrader: (0)

I just cleaned my intake and idle ait bypass last night and it was a piece of cake!

I used 1 pair of slip joint pliers (for throttle botty clips), a 10mm socket and wrench and two zipties to replace the one time use clamps on the bypass itself.

Took everything apart and had it back together inside of two hours with a couple beers mixed in.

Idle is waaay smother, the car overall just seems to run and drive better and is a little smoother on throlle.
__________________
2007 Z4MC, 1" drop H&R Springs, Evolve Tunning, Headers, K&N Filter, RPI scoop, Red top high energy coils, UUC Red Poly mounts (none bolt-through), UUC Lightweight Flywheel with Organic Clutch and a custom exhaust with just one AeroTurbine muffler.
Appreciate 0
      01-25-2013, 06:33 PM   #10
donoman
Rookie
6
Rep
351
Posts

 
Drives: 06 Z4MC
Join Date: Dec 2012
Location: Santa Clara, CA

iTrader: (1)

Try unplugging your MAF first and see if it makes a difference. The car should be able to run without the MAF plugged in, as it goes into "open loop" mode. The MAF is the sensor directly between the airbox and the intake manifold. This check should take you about 30 seconds. Unplug it with the engine off, dude
__________________
2003 Z4 2.5i
2006 Z4MC
1990 911 C2
Appreciate 0
      01-25-2013, 08:39 PM   #11
bignosejim
Second Lieutenant
bignosejim's Avatar
United_States
5
Rep
298
Posts

 
Drives: 2007 IB M Coupe
Join Date: Oct 2011
Location: DFW

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by davesz4mc View Post
I just cleaned my intake and idle ait bypass last night and it was a piece of cake!

I used 1 pair of slip joint pliers (for throttle botty clips), a 10mm socket and wrench and two zipties to replace the one time use clamps on the bypass itself.

Took everything apart and had it back together inside of two hours with a couple beers mixed in.

Idle is waaay smother, the car overall just seems to run and drive better and is a little smoother on throlle.
Cool, glad that solved it for you. What did you use to clean it? Also, could you tell if the valve was stuck? How dirty was it?

Just curious.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:53 PM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST