ZPOST
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   ZPOST > BMW Z4 Technical Talk > Engine, Exhaust, Drivetrain Modifications
  TireRack

SUPPORT ZPOST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-09-2012, 05:15 PM   #1
strokeZ
Private First Class
 
Drives: 2003 BMW Z4
Join Date: Mar 2009
Location: Houston, TX

Posts: 101
iTrader: (0)

Power issue

so after doing a bit of a powerslide on the back roads my 2.5i Z4 bogged down and feels like it lost all power. I have the ESS Stage 2 on the beastie and a new LSD that was finally broken in. It was not a massive slide, but a little chirp - this occurred. It almost seems like the ESP is locked up and wants to rob power from the motor. I can drive it but it runs like crap with no power on the way back home the Service Engine Soon came on. I finally have the car how I like it and now its being a PITA.

Any ideas on what to look for or check?
strokeZ is offline  
0
Reply With Quote
      12-09-2012, 05:45 PM   #2
Finnegan
Major General
 
Finnegan's Avatar
 
Drives: Sapphire Black/Black Z4Mc
Join Date: Oct 2008
Location: At the track..or wishing I were at the track

Posts: 6,099
iTrader: (17)

Best bet would be run a good scanner on it and see what codes you can find. Culprits, in no particular order, and no promises of this being a full list: 02 sensors, MAF, throttle position sensor, camshaft position sensor. But without guessing, you really need a scanner that can read BMW extended OBDII codes.
Finnegan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-09-2012, 08:20 PM   #3
strokeZ
Private First Class
 
Drives: 2003 BMW Z4
Join Date: Mar 2009
Location: Houston, TX

Posts: 101
iTrader: (0)

Yeah that is what I thought. Its just odd that the DSP kicked in and then this happened.
strokeZ is offline  
0
Reply With Quote
      12-09-2012, 09:06 PM   #4
GuidoK
Some say...
 
GuidoK's Avatar
 
Drives: Z4 3.0i ESS TS2+
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands

Posts: 352
iTrader: (0)

If you have an engine light, a generic OBD2 reader is probably sufficient. $10 or so on ebay,
Maybe a broken ignition coil or some sensor.
Some things just happen at the same time
GuidoK is offline   Netherlands
0
Reply With Quote
      12-14-2012, 05:21 PM   #5
strokeZ
Private First Class
 
Drives: 2003 BMW Z4
Join Date: Mar 2009
Location: Houston, TX

Posts: 101
iTrader: (0)

UPDATE: so after some diagnostics its pretty clear that all 6 cylinders are misfiring. I am at a loss as to why. Any ideas?
strokeZ is offline  
0
Reply With Quote
      12-14-2012, 05:25 PM   #6
GuidoK
Some say...
 
GuidoK's Avatar
 
Drives: Z4 3.0i ESS TS2+
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands

Posts: 352
iTrader: (0)

It would be a huge coincidence that all 6 ignition coils broke at the same time.
Maybe the camshaft sensor?
It might help to post the exact obd2 codes, otherwise its more and more a guessing game.
GuidoK is offline   Netherlands
0
Reply With Quote
      12-14-2012, 06:18 PM   #7
Finnegan
Major General
 
Finnegan's Avatar
 
Drives: Sapphire Black/Black Z4Mc
Join Date: Oct 2008
Location: At the track..or wishing I were at the track

Posts: 6,099
iTrader: (17)

^This
Finnegan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-17-2012, 10:17 PM   #8
strokeZ
Private First Class
 
Drives: 2003 BMW Z4
Join Date: Mar 2009
Location: Houston, TX

Posts: 101
iTrader: (0)

Diagnostics were out of whack - used a different machine and showed one coil bad. Replaced it and the Z is back to normal. Odd coincidence, but glad its back.
strokeZ is offline  
0
Reply With Quote
      12-18-2012, 02:19 AM   #9
Finnegan
Major General
 
Finnegan's Avatar
 
Drives: Sapphire Black/Black Z4Mc
Join Date: Oct 2008
Location: At the track..or wishing I were at the track

Posts: 6,099
iTrader: (17)

Quote:
Originally Posted by strokeZ View Post
Diagnostics were out of whack - used a different machine and showed one coil bad. Replaced it and the Z is back to normal. Odd coincidence, but glad its back.
Thanks for the update. This is a more reasonable dx, and I'm glad to see she's back in form again!
Finnegan is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:52 PM.




zpost
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST